( Inilah Onde-Onde a.k.a buah Melaka, gambar dari Google)
( gula melaka a.k.a manisan, gambar dari Google)
BAHAN-BAHAN
Tepung Pulut
Gula melaka
kelapa parut
air pandan
air
Tepung Pulut
Gula melaka
kelapa parut
air pandan
air
CARA-CARA
1. Tepung pulut hendaklah digaul dengan air pandan
(atau pewarna berwarna hijau). jgn terlebih air.
Gaul biar sebati dengan hati-hati.
2. Tepung pulut hendaklah dibulatkan( sebab onde2 cukup sinonim dgn bentuk bulat )
3. Masukkan gula Melaka/ manisan ke dalam onde-onde.
4. Akhir sekali masukkan onde2 itu ke dalam air yang mendidih
5. Boleh dihidangkan untuk dimakan. ( lagi elok kalau bagi sikit kat jiran)
nyum3..yg btol2 ade x shameel..?? hahak..boleh la anta rumah aisya cket..klau nk bg byak pon aisya ok je..muahahah..;p
ReplyDeletep/s --> dh lame xwat kueh2 cmni..hmm
sedapnye..saya mmg da lame tak maakn onde2.rasa nak makan skang..
ReplyDelete:)
Nuraisyah = Hehehe, biasanyer hari minggu saya cuba masak memasak. Nnt sy anta kt umah aisyah ye.
ReplyDeleteTukang kata= Paling best mkn onde2 time brbuka puasa. hahaha. Senang jer nak buatnya.
ReplyDeleteda bau ni.. kena bagi patpuluh jiran sekeliling yang cium bau ni
ReplyDeleteCemomoi = hehehe. Nak bagi patpuluh jiran sekeliling, kena wat kenduri onde2 nampaknya. hehehe
ReplyDeletesalam..
ReplyDeletecikgu..tertinggal satu step..lepas masukkan onde2 tu ke dalam air mendidih, sile keluarkan onde2 yg dah terapung dan toskan.kemudian salut dengan kelapa parut..pastu baru hidang..hehe :))
ni feveret sy ni..baru buat semalam tp warna merah..bagus la..ade skill memasak adlah 1 extra utk kaum adam..bittaufiQ wannajah !
Melatidaisy= Ye kn. Tertinggal satu step. Kena kluarkan onde2 , tos dan salut dgn kelapa parut. hehehe.
ReplyDeleteonde-onde buah melaka,
ReplyDeletebila masak jatuh ke atas,
pe mende buah belaka,
sangat bijak tidak terbatas.
kt kelantan kuih ni byk nama gak ;)
ReplyDeleteApesal tgk gambor ni mengiurkan?? heheheh effect lebih ni.. :P
ReplyDeletebro shameel buat lah.. pos kat sume :)
lame tak makan buah melake nie.. sedap je nampak..
ReplyDeletesalam,
ReplyDeleteonde2 ni best tapi kalau bebudak kecik tu makan kena nengok2 gak jangan bagi terus lulur dalam mulut..
jadi tukang masak boleh kaye nih.
ReplyDeleteYa Allah... makanan favorit mia neh. Kalo disini gula malaka itu namanya gula saka (di sumatra barat). sedapnyaaaaa
ReplyDeleteCikgu Ahmad humairi= Wah berpantun. Nnt sy jawab pantun tu.
ReplyDeleteSugar2 kapas= Tak tau plak saya, ade nama lain utk kuih ni. Kalau kat Bachok dan Kota Bharu org panggil onde2 jer.
Nurul= sajer nk maklumkan sy pun pandai memasak. hehehe. Nnt sy pos yer utk seme.
ReplyDeletepenjejak maya= betul tu, nnt gula melaka yg sdg cair tu boleh lukakan mulut bdk2
Syed Ahmad fathi= Tukang masak. hehehehe
Chaon = buah melaka ni senang jer nak buat. boleh dibuat bila2 msa shja.
ReplyDeleteKucing Tengil = Mia org Sumatera Barat ye. Makanan kat Malaysia dan Indoensia banyak yang sama cuma berbeda nama sahaja. Yang penting, sedappp.
sedapnya kuih onde-onde tu..
ReplyDeletemakanan kegemaran ayah saya tu...
salam shameel,
ReplyDeletesetengah orang kelate panggil 'buah kekah chaar'...
owh..melihat profile anda,saya baru tahu anda seorang guru..
ReplyDeleteSelamat Hari guru saya ucapkan pada cikgu shameel..
moga terus menjadi shameel(sempurna)dalam profesion perguruan ini ya..
i.Allah!
haishh..apsal ellis x leh nak tglkan jejal kat shoutmix neh...
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteWah! Boleh ajar KH-ERT la macam ni.. ikut sukatan pelajaran, onde2 diajar pd pelajar ting satu..
sekamar rindu= onde2 sesuai utk smeua peringkat usia. Sukailah onde2 sebagaimana kita menyukai diri kita.
ReplyDeleteAbah Aman= lupa pulak saya, onde2 jugak org kelate panggil buah kekah charr.
Tukang kata = Terima kasih wish sama saya. Shameel tu nama pena saya dlm penulisan cerpen. Ia sebenarnya nama seorg ulama pejuang di chehnya.
ReplyDeleteEllis = mungkin ade problem kot time tu
salam ziarah dari org kampung
ReplyDeleteAcik= hehehe. Dulu tika kat sabah, saya pernah ajar KH slama stahun. Tapi, skrg dh lama x ajar KH.
ReplyDeleteAbu luqman = Trima kasih sudi menziarah
ReplyDeleteonde-onde a.k.a kelepon, pakai gula merah a.k.a gula aren a.k.a gula jawa :P
ReplyDeletekeseharian Ra-kun = Terima kasih atas info. Baru saya tahu, istilah lain bagi onde-onde di Indonesia. Info dari Mia, onde-onde dipanggil Gula Saka di Sumatera Barat. Di Jawa dipanggil kelepon pula. Apa pun namanya, yang pasti, ia tetap sedap untuk dimakan. Terutamanya ketika berbuka puasa di bulan ramadhan.
ReplyDeleteaihh... apasal gambar gula melaka tuh sangat lawa? biasa beli kat kedai dah buruk dah
ReplyDeletetgk buah melaka teringat bulan posa..huhu rindunyer
ReplyDeleteye betul tu.. nyum3.. bulan pose mmg sume nampak sedap.. hahahah
ReplyDeleteohho.. pandai masak ye cikgu.. :) tq komen pasal alu.. herm.. dia tak balik lagi ..
ReplyDeletebest tu..dah lama tak makan...
ReplyDeleteAdi Safuan= Ni gula melaka yg baru masak. Beli trus dari org yang buat. hahaha. Kt kedai tu biaselh buruk ckit.
ReplyDeleteNuriz= heheh, kena posa sunat tu sbb terkenangkan bln posa.Memori bulan posa nampaknya.
Nurul = Rasa2nya alu sdg cari onde2 kot.
Para-para = Memang best mkn onde2 ni. Kena plak time brbuka posa.
ReplyDeletekuih senang nak buat...dan sedap sebab gula cair dimulut..heheh
ReplyDeletenyummi ^^, tetibe trse nk buat plak lepas tgok resipi nih ^^
ReplyDelete