Monday, 17 May 2010

onde- ONDE

( Inilah Onde-Onde a.k.a buah Melaka, gambar dari Google)


( Onde-onde, gambar dari Google)

( gula melaka a.k.a manisan, gambar dari Google)



BAHAN-BAHAN

Tepung Pulut
Gula melaka
kelapa parut
air pandan
air




CARA-CARA
1. Tepung pulut hendaklah digaul dengan air pandan
(atau pewarna berwarna hijau). jgn terlebih air.
Gaul biar sebati dengan hati-hati.

2. Tepung pulut hendaklah dibulatkan( sebab onde2 cukup sinonim dgn bentuk bulat )

3. Masukkan gula Melaka/ manisan ke dalam onde-onde.

4. Akhir sekali masukkan onde2 itu ke dalam air yang mendidih

5. Boleh dihidangkan untuk dimakan. ( lagi elok kalau bagi sikit kat jiran)



39 comments :

  1. nyum3..yg btol2 ade x shameel..?? hahak..boleh la anta rumah aisya cket..klau nk bg byak pon aisya ok je..muahahah..;p


    p/s --> dh lame xwat kueh2 cmni..hmm

    ReplyDelete
  2. sedapnye..saya mmg da lame tak maakn onde2.rasa nak makan skang..

    :)

    ReplyDelete
  3. Nuraisyah = Hehehe, biasanyer hari minggu saya cuba masak memasak. Nnt sy anta kt umah aisyah ye.

    ReplyDelete
  4. Tukang kata= Paling best mkn onde2 time brbuka puasa. hahaha. Senang jer nak buatnya.

    ReplyDelete
  5. da bau ni.. kena bagi patpuluh jiran sekeliling yang cium bau ni

    ReplyDelete
  6. Cemomoi = hehehe. Nak bagi patpuluh jiran sekeliling, kena wat kenduri onde2 nampaknya. hehehe

    ReplyDelete
  7. salam..

    cikgu..tertinggal satu step..lepas masukkan onde2 tu ke dalam air mendidih, sile keluarkan onde2 yg dah terapung dan toskan.kemudian salut dengan kelapa parut..pastu baru hidang..hehe :))

    ni feveret sy ni..baru buat semalam tp warna merah..bagus la..ade skill memasak adlah 1 extra utk kaum adam..bittaufiQ wannajah !

    ReplyDelete
  8. Melatidaisy= Ye kn. Tertinggal satu step. Kena kluarkan onde2 , tos dan salut dgn kelapa parut. hehehe.

    ReplyDelete
  9. onde-onde buah melaka,
    bila masak jatuh ke atas,
    pe mende buah belaka,
    sangat bijak tidak terbatas.

    ReplyDelete
  10. Apesal tgk gambor ni mengiurkan?? heheheh effect lebih ni.. :P
    bro shameel buat lah.. pos kat sume :)

    ReplyDelete
  11. lame tak makan buah melake nie.. sedap je nampak..

    ReplyDelete
  12. salam,

    onde2 ni best tapi kalau bebudak kecik tu makan kena nengok2 gak jangan bagi terus lulur dalam mulut..

    ReplyDelete
  13. jadi tukang masak boleh kaye nih.

    ReplyDelete
  14. Ya Allah... makanan favorit mia neh. Kalo disini gula malaka itu namanya gula saka (di sumatra barat). sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
  15. Cikgu Ahmad humairi= Wah berpantun. Nnt sy jawab pantun tu.


    Sugar2 kapas= Tak tau plak saya, ade nama lain utk kuih ni. Kalau kat Bachok dan Kota Bharu org panggil onde2 jer.

    ReplyDelete
  16. Nurul= sajer nk maklumkan sy pun pandai memasak. hehehe. Nnt sy pos yer utk seme.

    penjejak maya= betul tu, nnt gula melaka yg sdg cair tu boleh lukakan mulut bdk2

    Syed Ahmad fathi= Tukang masak. hehehehe

    ReplyDelete
  17. Chaon = buah melaka ni senang jer nak buat. boleh dibuat bila2 msa shja.

    Kucing Tengil = Mia org Sumatera Barat ye. Makanan kat Malaysia dan Indoensia banyak yang sama cuma berbeda nama sahaja. Yang penting, sedappp.

    ReplyDelete
  18. sedapnya kuih onde-onde tu..


    makanan kegemaran ayah saya tu...

    ReplyDelete
  19. salam shameel,
    setengah orang kelate panggil 'buah kekah chaar'...

    ReplyDelete
  20. owh..melihat profile anda,saya baru tahu anda seorang guru..

    Selamat Hari guru saya ucapkan pada cikgu shameel..

    moga terus menjadi shameel(sempurna)dalam profesion perguruan ini ya..

    i.Allah!

    ReplyDelete
  21. haishh..apsal ellis x leh nak tglkan jejal kat shoutmix neh...

    ReplyDelete
  22. Salam.
    Wah! Boleh ajar KH-ERT la macam ni.. ikut sukatan pelajaran, onde2 diajar pd pelajar ting satu..

    ReplyDelete
  23. sekamar rindu= onde2 sesuai utk smeua peringkat usia. Sukailah onde2 sebagaimana kita menyukai diri kita.

    Abah Aman= lupa pulak saya, onde2 jugak org kelate panggil buah kekah charr.

    ReplyDelete
  24. Tukang kata = Terima kasih wish sama saya. Shameel tu nama pena saya dlm penulisan cerpen. Ia sebenarnya nama seorg ulama pejuang di chehnya.

    Ellis = mungkin ade problem kot time tu

    ReplyDelete
  25. salam ziarah dari org kampung

    ReplyDelete
  26. Acik= hehehe. Dulu tika kat sabah, saya pernah ajar KH slama stahun. Tapi, skrg dh lama x ajar KH.

    ReplyDelete
  27. Abu luqman = Trima kasih sudi menziarah

    ReplyDelete
  28. onde-onde a.k.a kelepon, pakai gula merah a.k.a gula aren a.k.a gula jawa :P

    ReplyDelete
  29. keseharian Ra-kun = Terima kasih atas info. Baru saya tahu, istilah lain bagi onde-onde di Indonesia. Info dari Mia, onde-onde dipanggil Gula Saka di Sumatera Barat. Di Jawa dipanggil kelepon pula. Apa pun namanya, yang pasti, ia tetap sedap untuk dimakan. Terutamanya ketika berbuka puasa di bulan ramadhan.

    ReplyDelete
  30. aihh... apasal gambar gula melaka tuh sangat lawa? biasa beli kat kedai dah buruk dah

    ReplyDelete
  31. tgk buah melaka teringat bulan posa..huhu rindunyer

    ReplyDelete
  32. ye betul tu.. nyum3.. bulan pose mmg sume nampak sedap.. hahahah

    ReplyDelete
  33. ohho.. pandai masak ye cikgu.. :) tq komen pasal alu.. herm.. dia tak balik lagi ..

    ReplyDelete
  34. best tu..dah lama tak makan...

    ReplyDelete
  35. Adi Safuan= Ni gula melaka yg baru masak. Beli trus dari org yang buat. hahaha. Kt kedai tu biaselh buruk ckit.


    Nuriz= heheh, kena posa sunat tu sbb terkenangkan bln posa.Memori bulan posa nampaknya.

    Nurul = Rasa2nya alu sdg cari onde2 kot.

    ReplyDelete
  36. Para-para = Memang best mkn onde2 ni. Kena plak time brbuka posa.

    ReplyDelete
  37. kuih senang nak buat...dan sedap sebab gula cair dimulut..heheh

    ReplyDelete
  38. nyummi ^^, tetibe trse nk buat plak lepas tgok resipi nih ^^

    ReplyDelete